Med Clean konceptet ønsker vi at sætte fokus på miljøet og inspirere og motivere vores medlemmer til at passe på vores legeplads. Vi har derfor lavet et koncept, der hjælper jer til at lave sociale arrangementer og gøre det til en naturlig del af  hverdagen, at vi alle passer på vores fantastiske vandmiljø.

Læs mere i konceptet og tilmeld jeres forening nederst her på siden.

INSPIRATION TIL CLEAN EVENTS

Vi har teamet op med Race for Oceans Foundation og Copenhagen Cartel og samlet viden og gode råde om indsamling og sortering til vores events

Fælles om et rent vandmiljø

Surf & SUP Danmark vil med Clean sætte endnu mere fokus på miljøet og sørge for, at det bliver en integreret del af vores foreningskultur. Vi vil inspirere og motivere vores medlemmer til at hjælpe med at passe på vores legeplads  – havet, stranden, søerne og kanalerne – ikke bare til vores arrangementer, men som en naturlig del af hverdagen.

Vi håber, at I ude i foreningerne vil være med til at støtte op med de bæredygtige initiativer. Vi ved, at I allerede gør meget og det er en naturlig del af DNA’en i vandsportsmiljøet. Men vi kan ofte gøre mere, fx køre sammen og bruge mindre plastik og engangsservice.

Vi kan selvfølgelig ikke hver især redde verden, men sammen kan vi gøre en stor forskel og være med til at skabe nye gode vaner for os allesammen.

Få inspiration og start grønne initiativer i klubben

I kan lade jer inspirere ved at downloade vores konceptkatalog om grønne initiativer.

Hvis vi selv laver nogle grønne initiativer, må i også endelig dele dem med os, så vi kan dele de gode historier.

Kør sammen og spar på benzinen

Saml og sorter skrald der hvor i SUP’er og surfer

Køb brugt udstyr eller lån af hinanden og køb altid bæredygtigt

Ingen brug af engangsservice

Husk drikkedunken

Gør det til en naturlig del af jeres kultur

Bæredygtige og grønne initiativer

Grønne initiativer kommer i mange former og det er vigtigt, at man starter i det små og bygger på. Det hele handler om gode vaner og inspiration til en grønnere hverdag.

Sørg for at huske drikkedunken, så du sparer unødvendig plastisk. Det samme gælder brugen af engangsservice, køb i stedet nogle kopper, bestik og tallerkner, som i kan bruge ude i klubberne. Nye vaner tager tid, men det er et vigtigt sted at starte. I vil sikkert samtidig finde en masse skrald ude på jeres blå legeplads, derfor er det en god idé at få nogle skraldespande eller muleposer ud i klubberne, så i nemt kan sortere skraldet – så kan det nemlig bruges igen. Få inspiration på www.delditskrald.dk

Derudover kan i spare på benzinen ved at køre sammen, når i skal ud  på tur. I kan også låne hinandens udstyr i stedet for at købe nyt. Vi har selvfølgelig brug for at forkæle os selv en gang imellem, men prøv at kigge efter om produktet er bæredygtigt, det er der heldigvis mange brands der er blevet.

Vigtigst af alt, sørg for at få ryddet op på jeres blå legeplads så affaldet ikke ender i havet. Gør det til en vane at samle op efter en god dag på vandet eller måske imens du er på vandet.

Gør grønne initiativer til en naturlig del af jeres kultur.

Få gode tips og idéer gennem vores sociale medier

– og del jeres egne initiativer med os!
@surfsupdanmark

#clean

11 mio. tons affald i verdenshavene

Hvert år udledes omkring 8 mio. tons affald i verdenshavene. Det er primært engangsplastik, som er er en seriøs trussel mod havets dyreliv, planteliv og hele økosystemer.  Vi kan dog stadig nå at gøre noget ved problemet, hvis vi alle står sammen og hjælper hinanden med at minimere vores forbrug og sørger for at tage os godt af affaldet, så det ikke ender i havet.

Det er tankevækkende at …

Der produceres over 335 mio. tons plastik om året

Der er fundet plastik i maven på mere end 90% af alle søfugle

Det tager mere end 500 år at nedbryde plastik i naturen

Kun 18% af det plastik der produceres genbruges

Knap 1/4 af torsk har spor af plastik i sig

De såkaldte “plastik øer” i verdens have dækkes et areal på størrelse med Afrika

Alle kender billederne af de store plastik øer rundt omkring i verden og man kan godt tænke, at det jo ikke har noget med os at gøre. Men det har det desværre – i høj grad. Vores forbrug stiger, vi bruger mere og mere engangsplastik og mange tager sig ikke godt af affaldet efterfølgende, så det ender på gader og stræder og i værste fald blæser det i havet. Det ryger ikke til Indonesien, hvor vi ser de fleste skræk billeder fra – i stedet tager affaldet turen den anden vej, pga. havestrømme og vores tabte plastikpose kan ende helt på Hawaii.

Solen får ofte bugt med plastikken før det når så langt, men det betyder, at det bliver nedbrudt til mikroplast, hvorefter det bliver spredt i verdenshavene og er umuligt at opsamle igen. Fiskene og andre havdyr spiser mikroplasten, fordi de tror det er føde og så ender det tilsidst i maven på os. The “re”circle of life. Men det kan vi heldigvis gøre noget ved i samlet flok.

Vores målsætning med Clean er at

4

nationale events med fokus på miljø og bæredygtighed

500

kilo skrald samles op årligt

20

klubber har Clean ambassadører

Stoked sustain

Clean er støttet af Miljøstyrelsen via deres Strandoprydningspulje. Projektet er støttet i perioden fra oktober 2021 – oktober 2022.