Dansk Surf & Rafting Forbund har optaget Danmarks første surfboat

For at hjælpe livredningssporten på vej og udbrede flere aktiviteter i bølgerne har Dansk Surf & Rafting Forbund føjet endnu en vandsport til i forbundet.

Stand up-paddle, prone paddle, rafting, rescue, foskajak og kano. Udbuddet af vandaktiviteter er mange i Dansk Surf & Rafting Forbund (DSRF), og på baggrund af en forespørgsel fra Københavns Livredderklub (KLK) er Danmarks første og eneste surfboat nu også blevet en del af DSRF.

Beslutningen om at tage surfboaten under forbundets vinger skyldes ifølge formand i DSRF, Jakob Færch, at de ønsker at understøtte og udbrede kendskabet til sporten.

”Der er nogle klare udviklingspotentialer og synergier med de andre aktiviteter, vi har i forbundet. Aktører inden for f.eks. livredningsmiljøet og svømmeunionen viste ikke samme interesse i at udbrede det, men vi kan i DSRF se nogle rigtig gode muligheder for at hjælpe den nye aktivitet på vej. Det har vi stor erfaring med, fordi vi har arbejdet meget med mange små aktiviteter og løftet dem til noget, hvor der er endnu større deltagelse i dag,” siger Jakob Færch.

Netop muligheden for at blive hjulpet på vej er af stor værdi for KLK. For optaget af båden i DSRF har åbnet dørene op for et officielt surfboat-landshold, som ifølge formand for KLK, Jacob Nielsen, er med til at understøtte udviklingen af sporten. Flere forbund var med i overvejelserne, men han er ikke i tvivl om, at surfboaten passer bedst ind under taget hos DSRF blandt surfboards, raftingbåde og prone boards.

”Vi valgte DSRF, fordi vi synes, det er nogle fede ting, de har gang i derinde. De arbejder benhårdt for at udbrede vansport i bølger, og så har vi jo igennem dem en platform til at udbrede sporten endnu mere, end vi ville have, hvis vi kun var i klubregi. Det er med til at få skabt noget mere opmærksomhed omkring sporten,” siger Jacob Nielsen, som ud over formandsposten også har besat én af de i alt fem landsholdspladser på den danske surfboat.

Surfboaten har en historie
Selvom båden er ny både på dansk jord og i Dansk Surf & Rafting Forbund, har den en lang historie bag sig. For båden blev før i tiden brugt til redningsaktioner i Australien og slår oprindeligt sine rødder i livredning. Men en ændring fra træ til glasfiber og et mere strømlinet design betyder, at man i dag bruger den til sport og konkurrence.

Ambitionerne med den danske båd er heller ikke få, for det danske landshold har intentioner om at udforske andre bølgetoppe end de danske og drager til VM i Holland ved ’World Champions Lifesaving 2016’ den 7.-8. september, hvilket DSRF i høj grad bakker op om.

”Vi har nogle gutter her, som skal til VM for første gang med dansk landshold og har ambitioner om at gøre det rigtig godt og også udvikle sig. Og der har vi jo en rigtig god platform for, at de også kan komme endnu videre ud med deres sport, og vi kan understøtte dem i deres ambitioner, nu vi er et forbund, der står bag,” siger Jakob Færch.

Landsholdet hentede surfboaten til Danmark i december 2015 fra Cornwall i England med midler fra Nordea-fonden og TrygFonden Kystlivredning til køb og transport af båden.

Surfboat 2

Livreddersporten rummer potentiale
Det er ikke kun for landsholdet, som kan vise flaget frem ved VM i surfboat, at optaget af surfboaten har skabt værdi. Jacob Nielsen vurderer også, at det kan være med til at udbrede livredning som sport, og det har ifølge formanden for KLK betydning for sikkerheden i det danske havvand.

”Dels så sætter livredning som sport fokus på det med at redde liv, som er rigtig vigtigt, fordi Danmark har 7.300 kilometer kyststrækning, og det er rigtig, rigtig meget i forhold til, hvor lille et land vi er. Vi har enorm nem tilgang til vand i hele landet, og der er rigtig mange mennesker, der bruger havet i Danmark, så derfor skal der skabes større fokus på sikkerhed ved vandet,” forklarer han.

Han forklarer også, at livredderne ofte får langt mere overskud og rutine, når de har den sportslige tilgang til livredning med i bagagen, samtidig med at det er med til at understøtte arbejdet i at få den almene befolkning til at slå øjnene op for potentialet i livredning.

”Hvis man ser det fra et folkeligt synspunkt, er det fedt at udbrede livredning som sport. For der er mange flere mennesker, som bliver opmærksomme på, at man kan gøre meget for at forberede sig til at yde selvredning, hvis man kommer ud i en svær situation i havet. Og livredning handler i høj grad om at have overskud i vandet fysisk og mentalt ­– både så du kan redde andre, men også så du kan redde dig selv,” siger Jacob Nielsen.

Surfboaten kan styrke samarbejde og trække flere medlemmer til
I DSRF ser man også værdien i den sportslige tilgang til livredning, som arbejder på at skabe tættere bånd med livreddermiljøet, fordi de derved potentielt kan etablere mere samarbejde med foreninger. 

”Vi prøver at udvikle nogle flere relationer til livredningsmiljøet herhjemme, som er i kraftig vækst, og der har vi jo både stand up-paddle, som livredderne interesserer sig for. Vi har også paddle board med de lange distancer i det vi kalder for prone, og ved nu også at få surfboaten ind, får vi sådan et lidt mere helstøbt tilbud til foreninger og aktører inden for dansk livredning,” forklarer Jakob Færch.

Og netop surfboaten ser formanden som et bidrag til forbundets arbejde med at få flere medlemmer, udbrede vandsporten i Danmark og til at styrke forbundet som helhed.

”Vi begynder at være et forbund, som har alle de her forskellige surf discipliner under os. Vi har rigtig mange udøvere og rigtig mange aktiviteter, som definerer os som det forbund i Danmark, der arbejder med de lidt vilde vandsportsaktiviteter – om det er på flod, om det er ved kysten, eller hvor det er i forhold til at arbejde i det vilde vandsportsmiljø, så det betyder rigtig meget for os. Også at vi kan tilbyde endnu en aktivitet med potentiale for at få flere medlemmer,” siger Jakob Færch.

Han forklarer også, at DSRF i øjeblikket står i spidsen for et treårigt projekt ’STOKED’, som handler om at udbrede glæden og kendskabet til de vandsportsaktiviteter, forbundet tilbyder. Men selvom surfboaten er en oplagt aktivitet i STOKED, kommer det ifølge Jakob Færch til at kræve et stort arbejde.

”Det er jo et rigtig dyrt fartøj, men det kunne være, man skulle arbejde aktiv på at skaffe en båd eller to mere via fundraising og prøve at bygge det op. Et samarbejde med nogle af de events, vi har i forvejen, er også oplagt, hvor man jo har en masse aktive ude ved kysterne og baner sat op. På den måde kunne vi få sporten vist frem og endnu flere til at interessere sig for det,” siger han.

For KLK’s formand er der heller ingen tvivl om, at surfboaten har potentiale, når den befinder sig i bølgetoppene.

”Jeg synes det er fascinerede, hvad man kan med sådan en robåd i kæmpe bølger, så på den måde synes jeg, den skaber opmærksomhed, fordi den fascinerer. Den er virkelig med til at skabe opmærksomhed for livredning som sport,” siger Jacob Nielsen.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar