Den lille mand mod den store gigant

For lidt over en måned siden blev der holdt DIF Kongres 2015. Her var Jakob Færch i debat om, hvor Danmarks Idrætsforbund (DIF) skal finde fremtidens idrætter. Færch havde svaret, men vil DIF godtage det?

Det er stadig Dansk Surf & Rafting Forbunds ambition at komme under Danmarks Idrætsforbunds (DIF) paraply. Og derfor var fire repræsentanter for Dansk Surf & Rafting Forbund at finde i lokalet Gunner nu 2 i Brøndbyhallen ved den altomspændende DIF Kongres 2015 i starten af sidste måned – den 6. marts klokken 10:30 for at være helt præcis.

Tre af dem sad på stolene i mængden, og én af dem var bag en af de fire borde beklædt med hvide duge for enden af rummet. Nemlig formand for Dansk Surf & Rafting Forbund, Jakob Færch.

Fremtidens idrætter

Bag Færch hænger der et hvidt lærred, og på det bliver spørgsmålet ‘Hvor skal vi finde fremtidens idrætter?’ Blæst op.

Lige nu er der 61 specialforbund i DIF, der nyder Tipsmidlerne. Heriblandt er der mastodonterne Dansk Boldspil Union (DBU), Dansk Håndbold Forbund (DHF) og Dansk Cykle Union (DCU), der til sammen udgør 469.011 medlemmer – omkring en fjerdedel af det samlede medlemstal.

Men der er også andre mindre forbund at finde. Blandt andet Dansk Vandski og Wakeboard Forbund, der med 1.317 medlemmer til dels minder om vores eget forbund, og så er der noget så anderledes som Dansk Minigolf Union med 1.838 medlemmer. Til sidst på listen er Dansk Moderne Femkampsforbund med hele 86 medlemmer i blandt sig.

I DIF skal der være plads til alle, og det nytter ikke, hvis kun de eksisterende, massive forbund kan nyde støtten og blive repræsenteret. For så vil der ingen udvikling være i de mindre forbund, og i sidste ende, vil vi kun kunne dyrke de mest kendte sportsgrene på foreningsniveau.

Det er også årsagen til, at Jakob Færch var i debat med Thomas Bach, bestyrelsesmedlem i DIF, Frans Hammer, tidligere formand i KFUM’s idrætsforbund og Jørgen Arbo-Bæhr, idrætsordfører for Enhedslisten. De skulle diskutere, hvor DIF kan finde fremtidens idrætter, hvor åbne DIF i virkeligheden er over for dem, og hvorfor det overhovedet er vigtigt, at de nye tendenser skal repræsenteres.

Mange svar

Der findes mange svar på de spørgsmål. Hvis kun de store og allerede eksisterende specialforbund – som DBU, DHF og DCU – får opmærksomhed og økonomisk støtte fra DIF, får de mindre up-and-coming forbund ikke muligheden for at udvikle sig så hurtigt som de førnævnte, og situationen vi kender fra det internationale samfund, hvor vesten udvikler sig og u-landene stagnerer, overføres til det danske idrætssamfund.

Hvis vi skal undgå et samfund, hvor man kun kan gå til mainstream-sport på foreningsniveau, skal DIF åbne sine øjne for netop fremtidens idrætter. Men man kan spørge sig selv, om DIF i virkeligheden negligerer de mindre forbund og blot stiller spørgsmålet om fremtidens idrætter, fordi det er rigtige at gøre.

De massive kræfter som de store forbund besidder, skal heller ikke forglemmes, for lobbyismen rækker længere, når man allerede har et renommé.

Halvanden time

Tilbage i lokalet står Færch stadig og argumenterer. Det samme gør Thomas Bach. De når ikke just frem til en enighed, men begge har gjort sig bemærket.

Debatten foregår ikke kun mellem de fire bag bordene med de hvide duge, for hænder fra mængden foran debattørerne rejser sig. Nogle sympatiserer med Færch, andre gør ikke.

Efter en halvanden time med debat om, hvorfor DIF bør fokusere mere på fremtidens idrætter og lukke dem ind i tørvejret under paraplyen, åbner døren til Gunner nu 2, og folk begynder at strømme ud fra lokalet, der er blevet varmt og fugtigt af den hede diskussion

Debatten er slut, og alle fik sin taletid. Men dagen er ikke ovre for Færch.

Han skal ud og bryde videre i lobbyismens navn og se, om han kan få flere øjne på det gode formål, der er fremtidens idrætter.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar