Foss kajak & kano

Foss kano & kajak er en populær sportsgren der udøves på alverdens floder i hele verden. Sporten kombinere idræt med naturoplevelser og flodens naturlige udfordringer. Det kan være alt fra let strømmende ”hvidt vand” til høje vandfald og kæmpe bølger. Altid med fokus på mestring og flow.

Foss kajak & kano er både en rekreativ aktivitet og en elitesportsgren, som er på IOCs program over OL-idrætter. Det betyder bl.a. at der også årligt arrangeres verdensmesterskaber og OL hvert fjerde år indenfor slalom disciplinen.

Foss kajak & kano deles gerne op i forskellige grene, se infoboksen her på siden.

Foss kajak & kano discipliner

Slalom

Slalom kano/kajak er en elite sportsgren som også er på sommer OL programmet. Her konkurrerer man om, at komme hurtigst muligt ned igennem et stykke flod (typisk 3-400 meter) med et antal af porte, som skal passeres undervejs. Portene har grønne og røde farver som indikere i hvilken retning de skal passeres (grønne = nedstrøm, røde = opstrøm). Der gives strafsekunder såfremt en port rammes eller helt undlades.

Disciplinen kræver en kombination af styrke, teknik og ikke mindst stor evne til at “læse” vandet.

Creeking

Creek referer til en lille flod ofte uden så meget vand, men med vandfald og meget stor faldhøjde. Der padles fra A til B. Padlingen er ofte meget teknisk og kræver gode sikkerhedsvurderinger. Man padler ofte i små grupper på 2-8 personer.

River run

Disciplinen er meget i stil med Creeking, men “river run” er også betegnelsen der typisk bruges når man padler større floder med meget vand. Her findes der ofte store bølger og man er gerne af sted på længere turer og også til tider med overnatning undervejs.

Freestyle

Freestyle kajak/kano er en sportsgren, hvor man surfer og laver tricks på en stående bølge som skabes i en flod. Mens man er på bølgen bliver man bedømt på de tricks man kan lave og nogen gang hvor lang tid man kan “sidde” på bølgen. I freestyle padler man i kajak som kaldes en playboat og som er special designet til at surfe med (kort og flad bund).

X
X