Hvad er fri på vandet?

FRI PÅ VANDET er et 2-årigt projekt, der vil tilbyde surf og stand up paddle (SUP) aktiviteter til personer i Danmark med en psykisk lidelse, som depression, angst og stress. Projektet er støttet af Friluftsrådet.

Det unikke ved Surf og SUP er, at det forener motion, mindfulness, fællesskab og natur. Aktiviteterne udfolder sig i det fantastiske og alsidige vandmiljø vi har tæt omkring os i Danmark. Projektet er det første i Danmark til fokuseret og udelukkende at udvikle surf og SUP hold til psykisk sårbare personer. Projektet forsøger ikke at helbrede målgruppen, men vi vil med projektet skabe et frirum og et fællesskab, der kan styrke målgruppens evne til at leve med og håndtere de psykiske symptomer, som de oplever.

SUP og surf samler med andre ord 1) den fysiske aktivitet i naturen, der får kroppen til at føle, 2) den meditative fordybelse, som får psyken til at trække vejret og 3) det glade sociale fællesskab, der får sjælen til at grine – alt i alt trefoldigheden, der gør livet værd at leve.

Fysisk

…den fysiske aktivitet i naturen, der får kroppen til at føle

Mental

…den mentale og meditative fordybelse, som får psyken til at trække vejret

Social

…det glade sociale fællesskab, der får sjælen til at grine

Projektet skal aktivere 10 foreninger på tværs af hele landet. Vi vil oprette 1 – 2 hold af projektdeltagere i hver forening, med 7-10 deltagere på hvert hold. Holdene mødes én gang om ugen til SUP- og surfsessioner af 2 timer med tilknyttede instruktører. Der vil være koblet 2-3 instruktører på hvert hold. Instruktørerne er ikke bare uddannede SUP- eller surfinstruktører, de har fået et særligt kursus omkring psykisk førstehjælp, der skal sikre, at deltagerne er i trygge hænder. Kurset varetages af en anerkendt psykolog. Vi har netop lavet denne opkvalificering for at kunne skabe et helt særligt rum, der giver plads til alle, med en forståelse af, at alle kæmper med noget og vi er her for at hjælpe hinanden. Netop derfor vil der også efter hver surfsession faciliteres valgfri ”nedvarmning” hvor holdet kan sætte sig sammen med eller uden instruktører og bearbejde oplevelsen, lære hinanden bedre at kende og skabe en blid overgang fra aktivitet til hverdag.

Vi vil skabe aktiviteter hele året rundt. Derfor vil der i vinterhalvåret være mulighed for at fortsætte det aktive fællesskab gennem andre aktiviteter, som yoga, meditation og gå-/vandreture i naturen. Det er alle aktiviteter, der bygger på nogle af de samme elementer som surf, da de enten styrker dine fysiske kompetencer eller giver det frirum, som du har oplevet til surf og SUP.