Rafting

De fleste associerer rafting med en kommerciel adrenalin præget ferieoplevelse, hvor man med hjælp fra professionelle guider rafter et stykke af en vild flod eller elv.

Rafting blev dog for alvor en officiel konkurrencesport, da det Internationale Rafting Forbund (IRF) blev stiftet i 1999. Igennem 90’erne blev der afviklet flere uofficielle mesterskaber, hvor deltagerne var daværende turist rafting guider og/eller foss kano/kajak udøvere. Men efter organiseringen af rafting sporten kom til via etableringen af det Internationale Rafting Forbund (IRF), har rafting udviklet sig enormt på verdensplan. Mere end 50 lande har medlemskab i IRF og der afvikles verdensmesterskaber (A-Level) og kontinentale mesterskaber (B-Level) hvert andet år samt utallige eurocup konkurrencer (C-Level) året rundt i hele verden.

Holdende konkurrere i store gummibåde med en længde fra 3.60 – 4.20 meter. De fleste konkurrencer afvikles som R4 eller R6 konkurrencer hvilket angiver antallet af personer i båden. Som udgangspunkt sidder atleterne på siden af raften, og oftest er en af de bagerste personer kaptajn i raften. Udover ren råstyrke og fleksibilitet kræver raftingsporten også en stor mængde taktisk og teknisk erfaring. Ved at udnytte strømmen i floden kan de hold med den størst tekniske erfaring nå rigtig langt i en konkurrence.

Mød de danske rafting atleter her.

De 4 rafting discipliner

Sprint

Sprint afvikles typisk på en afstand af ca. 450-650 meter. Undervejs passeres flere vanskelige rapids og målet er at opnå den hurtigste tid. Hvert hold får ét gennemløb, og holdet med den bedste tid vinder. Tiden er afgørende for holdets seedning i Head2Head konkurrencen. En sprint tager ca. 75 – 105 sekunder.

I sprint kan der opnås maksimalt 100 point.

8bb6626e50-EM 2014-Airborn

Head 2 Head

Head2Head afvikles ofte på samme strækning som sprint, men her kæmpes der “face to face” mod et andet hold. Det er ikke tilladt at støde, skubbe eller slå på modstanderens raft eller atleter, men nærkontakt er tilladt. Vinderen af et H2H heat går videre til næste heat og taberen placeres afhængigt af tiden. Antallet af H2H heats afgøres ud fra antal deltagende hold.

I Head2Head er der 200 point på spil.

H2H

Slalom

Rafting slalom disciplinen fungere på samme måde som ved kano/kajak slalom ved OL. Der padles en strækning på ca. 500-700 meter, hvor der placeres 9-14 porte som skal passeres enten nedstrøms (grønne porte) eller opstrøms (røde porte). Ved passering af en port er det blot hovederne på bådens atleter, som skal igennem porten. Disciplinen er på tid og ved berøring af portene (både fra raft, paddel, atlet etc.) gives 5 strafsekunder. Såfremt porten ikke passeres gives der 50 strafsekunder. Holdende har 2 gennemløb og den bedste tid tæller. Slalom vare oftest 3 1/2 – 5 1/2 minut.

I slalom kan der opnås maksimalt 300 point.

slalom

Downriver

Downriver er raftingsportens endurance disciplin. I denne disciplin sættes holdets udholdenhed, men også dets evner til at læse vandet, på prøve. Der padles typisk en strækning på 8-14 km., som afhængig af hældning på floden, waterflow mv. kan have en varighed på mellem 35 – 80 minutter. Starten foregår oftest i en form for “lemann start” eller “mass start”, hvor holdende afhængig af deres placering padler afsted i grupper af 4-8 rafts. Undervejs gælder samme regler som i Head 2 Head ift. direkte kontakt til andre teams.

I denne disciplin kan der scores helt op til 400 point.

Downriver1

X
X