Styr på SUP sikkerhed

Dansk Surf & Rafting Forbund sætter fokus på Stand Up Paddle (SUP) sikkerhed og vil have danskerne til at kende de få gode råd der kan gøre forskellen ude på vandet.

I takt med den stigende interesse i SUP og den øgede tilgang til køb af billigt udstyr, rapporteres der om redningsaktioner og uheld på vandet som aldrig før set i SUP sporten. Der er behov for fokus på mere viden om sikker færdsel på vandet.


I sommeren 2020 oplevede SUP sporten et vaskeægte boom og i år er interessen kun blevet større. Samtidig er det i løbet af det sidste år blevet enormt nemt at købe billigt udstyr i alt fra byggemarkeder til supermarkeder med bl.a. kaffe- og toiletpapirsmærker som afsendere. 

Det er super fedt at se, hvordan danskerne, unge som gamle, har taget sporten til sig, da SUP netop er alsidig og kan bruges til alt fra hurtige konkurrencer til afslappende ture, hvor der padles mod solnedgangen. Det er altså uhyrlig nemt både at komme i gang med sporten og tillære sig basale færdigheder. 

Desværre oplever vi i DSRF, at der sker flere ulykker på vandet og som udviklingen ser ud nu, er det kun et spørgsmål om tid, før vi ser fatale ulykker pga. manglende viden om sikkerhed og god opførsel på vandet. EksempeIvis blev 24 elever fra Nordjylland reddet i land af den lokale redningstjeneste, efter de var blevet overrasket af vinden og drevet hurtigt væk fra land og spredt ud. Et scenarie der nemt kunne være undgået ved altid at undersøge vejrforholdene og ikke gå ud i fralandsvind.

DSRF sætter nu ekstra fokus på gode sikkerhedsråd til en sikker SUP tur. 


DSRF har samlet 10 gode råd, som er vigtige, når du tager ud på dit SUP board:

 

TrygFonden Kystlivredning stemmer i

TrygFonden Kystlivredning er danmarks største kystlivredningstjeneste der hver sommer patruljerer nogle af landets mest populære badestrande, for at forbedre sikkerheden og forhindre drukneulykker. Sidste år oplevede de en massiv stigning inden for redningsaktioner relateret til SUP, hvor nogle kunne have endt rigtig galt, havde det ikke været for livreddernes tilstedeværelse. 

Derfor er budskabet klart fra chefen for TrygFonden Kystlivredning, Anders Myrhøj: “Det nationale baderåd om at læse vinden og vandet gælder bestemt også for SUP aktiviteter. Det som de færreste nybegyndere tillægger betydning er risici ved fralandsvind. Vi anbefaler derfor, at man lader alt oppusteligt udstyr, inklusiv SUP blive på land under disse forhold”.

Find de nationale baderåd her


Bekendtgørelse om redningsveste i mindre fartøjer

Stand up paddle (SUP) boards blev i 2017 omfattet af bekendtgørelsen om redningsveste i mindre fartøjer. Det betyder, at det er et lovkrav at medbringe en redningsvest eller svømmevest på dit SUP board og at du kan straffes med bøde ved overtrædelse. Vi anbefaler at du altid bærer din svømmevest på kroppen, da den ingen nytte har, såfremt den blot ligger fastspændt til dit board.

Du kan finde lovgivningsteksten her.


Apps du bør kende før du hopper på vandet

Husk, at orientere dig forud for SUP turen. Vi anbefaler nedenfor fire gode apps, som ka hjælpe dig til en sikker tur på andet. Brug dem til at skabe overblik over vind, vejr og førstehjælp. Alle apps kan hentes i Appstore og Google Play.

De fire apps er henholdsvis Windy, Sejladsudsigt, Surf First Aid og Hjertestarter.

 

            


Pas på jer selv og hinanden og god tur på vandet.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar